Meze Tarifleri

Evde yapabileceğiniz en lezzetli meze tarifleri. Her tarif denenmiş ve onaylanmıştır.

Humus
Klasik

Humus

Nohut, tahin ve zeytinyağı ile hazırlanan klasik lezzet. Evde yapması çok kolay.

20 dk 6-8 kişi
Babağanüş
Klasik

Babağanüş

Közlenmiş patlıcanın en güzel hali. Dumanlı tadı sofraları süslüyor.

45 dk 4-6 kişi
Haydari
Kolay

Haydari

Yoğurt, sarımsak ve otların buluşması. Özellikle yaz aylarında çok güzel gidiyor.

15 dk 4-6 kişi
Zeytinyağlı Enginar
Klasik

Zeytinyağlı Enginar

Bahar aylarının vazgeçilmezi. Enginar seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin.

60 dk 4 kişi
Acılı Ezme
Kolay

Acılı Ezme

Taze sebzelerin bir araya gelmesi. Sofraların olmazsa olmazı.

20 dk 6-8 kişi
Cacık
Kolay

Cacık

Yaz aylarının ferahlatıcı lezzeti. Et yemeklerinin yanında mükemmel gidiyor.

10 dk 4-6 kişi
Avokado Humus
Modern

Avokado Humus

Klasik humusa avokado eklenerek zenginleştirilmiş modern versiyon.

25 dk 6-8 kişi
Pancar Meze
Modern

Pancar Meze

Pancarın doğal tatlılığıyla hazırlanan renkli ve lezzetli bir meze.

30 dk 4-6 kişi

Humus Tarifi

Humus yapmak sandığınızdan daha kolay. İyi bir tahin ve kaliteli zeytinyağı kullanırsanız harika sonuç alırsınız.

Gerekli Malzemeler
  • 400 gram haşlanmış nohut
  • 3 yemek kaşığı tahin
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • Nohut suyu (gerekirse)
Yapılışı
  1. Nohutları yıkayıp süzün. Konserve kullanıyorsanız suyunu süzün ama birazını kenara ayırın.
  2. Nohut, tahin, ezilmiş sarımsak, limon suyu, kimyon ve tuzu blender'a koyun.
  3. Pürüzsüz olana kadar çekin. Çok koyu olursa nohut suyu ekleyin.
  4. Tadına bakın, gerekirse tuz veya limon ekleyin.
  5. Servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı dökün.
  6. Kırmızı biber ve maydanozla süsleyin.
  7. Buzdolabında 2 saat bekletin, soğuk servis edin.
Püf Noktası

Nohutları kendiniz haşlarsanız daha lezzetli olur. Haşladıktan sonra biraz ılıkken blender'a koyarsanız daha pürüzsüz olur. Tahin kalitesi çok önemli, iyi bir tahin kullanın.

Babağanüş Tarifi

Patlıcanı iyi közlemek işin sırrı. Fırında da yapabilirsiniz ama közde daha lezzetli olur.

Gerekli Malzemeler
  • 3 orta boy patlıcan
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Yarım çay kaşığı kimyon
Yapılışı
  1. Patlıcanların üzerine çatal ile delikler açın, patlamasını önlemek için.
  2. Fırında 200 derecede veya közde közleyin. Kabukları kararana kadar pişirin, yaklaşık 30-40 dakika.
  3. Piştikten sonra sıcakken kabuklarını soyun, içlerini bir kaseye alın.
  4. Tahin, sarımsak, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kimyonu ekleyin.
  5. Çatal veya blender ile karıştırın. İsterseniz pürüzsüz, isterseniz biraz pütürlü bırakın.
  6. Servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı dökün.
  7. Maydanoz ve nar taneleriyle süsleyin.
  8. Oda sıcaklığında veya buzdolabında soğutarak servis edin.
Püf Noktası

Patlıcanları iyi közlemek çok önemli. Közde yapmak en iyisi ama fırında da güzel olur. Patlıcanları közledikten sonra biraz soğumaya bırakın, kabuklarını daha kolay soyarsınız. Dumanlı lezzet için tamamen kararana kadar pişirin.

Haydari Tarifi

Yoğurdun sade halini seviyorsanız haydari tam size göre. Sarımsak ve otlarla çok güzel oluyor.

Gerekli Malzemeler
  • 500 gram süzme yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet nane
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı
  1. Yoğurdu bir kaseye alın, çatal ile çırpın, pürüzsüz olsun.
  2. Sarımsakları ezip yoğurda ekleyin, karıştırın.
  3. İnce kıyılmış dereotu ve naneyi ekleyin.
  4. Zeytinyağı, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
  5. Tadına bakın, gerekirse tuz veya sarımsak ekleyin.
  6. Servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı dökün.
  7. Kuru nane serpin.
  8. Buzdolabında en az 1 saat bekletin, soğuk servis edin.
Püf Noktası

Mutlaka süzme yoğurt kullanın, daha kıvamlı ve lezzetli olur. Süzme yoğurt bulamazsanız normal yoğurdu tülbent içinde süzebilirsiniz. Sarımsak miktarını kendinize göre ayarlayın. Yazın daha ferah olması için biraz daha nane ekleyebilirsiniz.

Zeytinyağlı Enginar Tarifi

Enginar yapmak biraz zaman alıyor ama sonuç buna değer. Temizlerken limonlu suda bekletmeyi unutmayın.

Gerekli Malzemeler
  • 4 orta boy enginar
  • 2 soğan
  • 2 havuç
  • 1 patates
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su
Yapılışı
  1. Enginarların dış yapraklarını temizleyin, saplarını kesin.
  2. Üst kısımlarını kesin, içindeki tüylü kısmı temizleyin.
  3. Temizlenen enginarları limonlu suda bekletin, kararmasın.
  4. Tencereye zeytinyağı koyun, soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
  5. Havuç ve patatesi ekleyip 5 dakika daha kavurun.
  6. Enginarları tencereye yerleştirin, etrafına sebzeleri dizin.
  7. Limon suyu, şeker, tuz, karabiber ve sıcak suyu ekleyin.
  8. Kapağı kapatın, kısık ateşte 45-50 dakika pişirin.
  9. Piştikten sonra oda sıcaklığında soğutun.
  10. Soğuduktan sonra buzdolabında dinlendirin, soğuk servis edin.
Püf Noktası

Enginarlar çabuk kararır, temizledikten hemen sonra limonlu suya koyun. Çok fazla su eklemeyin, kendi suyuyla pişmesi daha lezzetli olur. Zeytinyağlı enginar soğuk servis edilir, mutlaka buzdolabında dinlendirin.

Acılı Ezme Tarifi

Ezme yapmanın sırrı sebzeleri çok ince doğramak. Ne kadar ince doğrarsanız o kadar lezzetli olur.

Gerekli Malzemeler
  • 4 domates
  • 2 yeşil biber
  • 1 kırmızı biber
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • Tuz
  • Kırmızı biber
  • Nar ekşisi (isteğe bağlı)
Yapılışı
  1. Tüm sebzeleri çok ince doğrayın. İnce doğramak lezzetini artırır.
  2. Doğranmış sebzeleri bir kaseye alın.
  3. Ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve kırmızı biberi ekleyin.
  4. Karıştırın. Nar ekşisi kullanacaksanız ekleyin.
  5. Tadına bakın, gerekirse tuz, limon veya acı biber ekleyin.
  6. Servis tabağına alın.
  7. Üzerine zeytinyağı dökün, maydanoz serpin.
  8. Buzdolabında 30 dakika bekletin, soğuk servis edin.
Püf Noktası

Ezme'nin lezzetinin sırrı sebzeleri çok ince doğramak. Mümkünse el ile doğrayın, robot kullanmak sebzelerin suyunu çıkarır. Taze, olgun domates kullanın. Acı seviyesini kendinize göre ayarlayın. Nar ekşisi eklemek farklı bir lezzet katar.

Cacık Tarifi

Yoğurdun en ferah hali. Özellikle yaz aylarında ve et yemeklerinin yanında çok güzel oluyor.

Gerekli Malzemeler
  • 500 gram süzme yoğurt
  • 2 salatalık
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 su bardağı soğuk su
Yapılışı
  1. Salatalıkları küp küp doğrayın. İsterseniz kabuklarını soyabilirsiniz.
  2. Yoğurdu bir kaseye alın, çatal ile çırpın.
  3. Ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış dereotu, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyin.
  4. Soğuk suyu azar azar ekleyerek kıvamını ayarlayın.
  5. Doğranmış salatalıkları ekleyin, karıştırın.
  6. Tadına bakın, gerekirse tuz veya limon ekleyin.
  7. Buzdolabında en az 1 saat bekletin.
  8. Servis ederken üzerine zeytinyağı dökün, kuru nane serpin.
Püf Noktası

Cacık'ın kıvamını kendinize göre ayarlayın. Daha kıvamlı isterseniz az su, daha akıcı isterseniz daha fazla su ekleyin. Salatalıkları doğradıktan sonra biraz tuzlayıp bekletirseniz suyunu bırakır ve daha lezzetli olur. Mutlaka soğuk servis edin.

Avokado Humus Tarifi

Klasik humusa avokado ekleyerek daha kremalı ve zengin bir lezzet elde ediyoruz.

Gerekli Malzemeler
  • 300 gram haşlanmış nohut
  • 2 olgun avokado
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • Kırmızı biber
Yapılışı
  1. Avokadoları soyup çekirdeklerini çıkarın, etlerini bir kaseye alın.
  2. Nohutları yıkayıp süzün.
  3. Avokado, nohut, tahin, ezilmiş sarımsak, limon suyu, kimyon ve tuzu blender'a koyun.
  4. Pürüzsüz olana kadar çekin.
  5. Tadına bakın, gerekirse tuz veya limon ekleyin.
  6. Servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı dökün.
  7. Kırmızı biber ve susam tohumlarıyla süsleyin.
  8. Hemen servis edin, avokado kararmasın.
Püf Noktası

Avokadoların olgun olması çok önemli. Olgun avokado daha kremalı bir kıvam verir. Limon suyu avokadonun kararmasını önler, bu yüzden hemen ekleyin. Bu meze hemen servis edilmeli, bekletmeyin.

Pancar Meze Tarifi

Pancarın doğal tatlılığı ve canlı rengi bu mezeyi hem lezzetli hem de görsel olarak çekici yapıyor.

Gerekli Malzemeler
  • 3 orta boy pancar
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • Karabiber
  • Ceviz (servis için)
Yapılışı
  1. Pancarları yıkayın, fırında 200 derecede veya haşlayarak pişirin.
  2. Piştikten sonra soğutun, kabuklarını soyun.
  3. Pancarları küp küp doğrayın veya rendeleyin.
  4. Yoğurt, ezilmiş sarımsak, limon suyu, zeytinyağı, kimyon, tuz ve karabiberi ekleyin.
  5. Karıştırın, pürüzsüz bir kıvam elde edin.
  6. Tadına bakın, gerekirse tuz veya limon ekleyin.
  7. Servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı dökün.
  8. Ceviz ve maydanozla süsleyin, soğuk servis edin.
Püf Noktası

Pancarları fırında pişirmek daha lezzetli olur. Folyoya sarıp pişirebilirsiniz. Pancarın rengi çok güçlü, ellerinizi ve yüzeyleri koruyun. Bu meze hem görsel olarak çok güzel hem de lezzetli.